back

Відновити громади Чернігівщини та Сумщини: що для цього потрібно?

29-04-2024 | 17:15

Залучати кошти та створювати передумови для ділової активності громад – це те, що потрібно зараз кожній українській громаді, а особливо тим, котрі розташовані в прифронтових регіонах країни. Під куполом цієї потреби сьогодні відбувся захід для малого і середнього бізнесу та органів місцевого самоврядування громад Чернігівщини й Сумщини.

Захід організували команда  ГО «Розвиток бізнес-сектору України»  в межах проєкту «Розвиток грантової спроможності ОМС та бізнесу», який впроваджується в межах грантового конкурсу «Посилення громадської участі в процесах раннього відновлення на звільнених територіях», який адмініструється ІСАР Єднання за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну», що фінансується країнами-партнерами. Подія зібрала близько сотні учасників з обох регіонів.

«Наша амбіційна мета проєктної команди – допомогти відкрити потенціал в громадах щодо залучення коштів.  Адже саме в громадах акумулюється найбільший перелік проблем, які є в бізнесі. І ми раді, що в цій ідеї ми маємо хороших партнерів – представників центральної влади, регіональної влади, територіальних громад та бізнесу і готові бути взаємокорисними задля добробуту регіонів та країни», – прокоментувала керівниця  ГО «Розвиток бізнес-сектору України»  Леся Круп’як.

Про готовність співпрацювати та бути надійними партнерами заявили всі присутні громади Чернігівщини та Сумщини.

«Розвиток бізнес-середовища буде сприяти добробуту наших мешканців. Територіально Чернігівщина знаходиться в складних умовах. Але на сьогодні ми маємо і добрі зрушення.  Наприклад, маємо зараз зростання індексу промислової і сільськогосподарської продукції. Рівень експорту теж зріс. До рівня довоєнного періоду ми ще не вийшли, але цей показник став явно кращим в порівнянні з попереднім роком. Варто сказати,  наше територіальне розміщення не дозволяє нам також активно залучати інвесторів та донорів.  Та маємо суттєву державну підтримку. Тому цей захід вважаю дуже корисним, адже коли в синергії бізнес та територіальні громади отримають нові інструменти і знання, то це точно стане в нагоді та сприятиме розвитку регіонів», – прокоментував перший заступник голови Чернігівської ОДА Костянтин Мегем.

Керівник департаменту економіки Олександр Кучков заявив, що така допомога Сумщині дуже потрібна:

«В першу чергу, хочу подякувати вам за роботу.  Вона дуже важлива для наших громад та колег. Гуманітарна допомога, яку ми час від часу маємо можливість отримувати – це добре, але є інші аспекти, які потребують підтримки. Наприклад, грантові продукти дають можливість малому та середньому бізнесу працювати, але й відповідно вимагають певних процесів їх ведення: це і розуміння чіткого написання проєкту, і подання грантової заявки тощо. Тому потрібно якомога більше людей, які розумітимуть, як саме реалізовувати проєкти. Щоб ці люди чітко могли і для себе, і для бізнесу проконсультувати і надати допомогу на кожному етапі. Тому дуже добре, що ви будете проводити такі роботи в нас на Сумщині».

Організатори надаватимуть менторський супровід підготовки грантових заявок, реалізують навчальний візит для розвитку міжмуніципальної співпраці та бізнесу на Прикарпатті та проведуть інвестиційний форум для представників громад Чернігівської та Сумської областей.

Усі громади Сумщини та Чернігівщини для круглого столу підготували презентації, в яких зазначили свої сильні і слабкі сторони, показали виклики та напрями, за якими працюють. Зокрема, демонстрували свою інвестиційну привабливість та ділилися досвідом залучення європейських грантів.

Про можливості від держави для бізнесу розповіла керівниця партнерства  національного проєкту «Дія.Бізнес» Анастасія Кучерява. Зокрема, вона наголосила, що є кілька грантових проєктів, які вже себе зарекомендували як дієві інструменти в розвитку бізнесу.

Наступна зустріч з громадами відбудеться наживо. Представники Чернігівщини та Сумщини матимуть можливість взяти участь у стаді-турі на Прикарпатті, де зможуть детальніше обговорити можливості для розвитку.

За повідомленням ГО «Розвиток бізнес-сектору України»