back

Мобільні медичні бригади відвідали Стольне та Варву

24-04-2024 | 10:23

На Чернігівщині тривають виїзди мобільних медичних бригад до територіальних громад у межах проєкту «Мобільний автобус». Зокрема, 18 квітня така бригада у складі представників Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб і вузькопрофільних лікарів з медзакладів Чернігова відвідала село Стольне Менської ТГ.

Свої послуги пацієнтам надавали кардіолог та невропатолог. Крім того, пацієнтам вимірювали артеріальний тиск, робили електрокардіограму та проводили аналіз рівня цукру у крові.

Також жителі Стольного мали нагоду перевірити воду з власних колодязів на вміст нітратів. Загалом досліджено 21 зразок, у жодному не виявлено відхилень.

Обстеження пацієнтів відбувалося у Стольненській сільській лікарській амбулаторії загальної практики – сімейної медицини, де водночас представники епідеміологічної служби центру контролю та профілактики хвороб проводили з населенням інформаційно-роз’яснювальну роботу стосовно необхідності профілактичних щеплень.

А для учнів 7-9 класів місцевої школи фахівці провели лекцію на тему здорового харчування.

Того ж дня мобільна бригада лікарів та фахівців Прилуцького міськрайонного відділу Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб побувала у селищі Варва.

До медиків зверталися як місцеві жителі, так і люди з найближчих сіл (Світличне, Озеряни, Гнідинці, Журавка, Остапівка, Калиновиця, Макушиха та Мармизівка).

Протягом робочого дня лікар-кардіолог проконсультував 34 пацієнти, стільки ж – лікар-невропатолог. За консультацією до ендокринолога звернулося 26 громадян, до онколога – 36. Крім того, дитячі лікарі (отоларинголог, невролог та педіатр) оглянули 35 дітей.

131 пацієнт скористався нагодою виміряти артеріальний тиск, 21 пацієнта обстежено на предмет виявлення гепатитів, стільком же людям виміряно рівень цукру у крові, а 63 громадян пройшли обстеження на предмет виявлення вірусних гепатитів та ВІЛ.

Також досліджено 15 зразків води, у п’яти з яких виявлено перевищення рівня нітратів. Людей закликали уникати використання неякісної води, зокрема для немовлят, та провели інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо запобігання загострень хронічних захворювань і необхідності щеплень.

Для учнів 8-10 класів Варвинського ліцею № 2 організовано лекцію стосовно шкоди тютюнокуріння та використання відповідних електронних пристроїв.

За повідомленнями Чернігівського обласного центру
 контролю та профілактики хвороб МОЗ України