back

8 громад Чернігівщини – учасники проєкту ЮНІСЕФ «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату»

10-04-2024 | 15:23

Бахмацька,  Куликівська, Менська,  Ніжинська,  Носівська,  Понорницька,  Козелецька та Корюківська ТГ працюватимуть над забезпеченням доступності та покращенням якості послуги патронату над дитиною. Допомагатиме їм у цьому  міжнародна благодійна організація «Партнерство «Кожній дитині», яка займається реалізацією ініціативи.  

Яких результатів планують досягти учасники проєкту, розповіла Юлія Харченко, регіональний координатор проєкту ЮНІСЕФ «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату» в області, під час брифінгу в медіацентрі ОВА.

«Завдяки проєкту має вдвічі збільшитися кількість сімей патронатних вихователів, які працюватимуть за новими моделями надання послуги. Також передбачено підвищення компетентності патронатних вихователів, методична, юридична та психологічна допомога», – розповідає спікерка.

Більше того, матеріальну та технічну підтримку зможуть отримати як сім’ї патронатних вихователів та родини, які опинилися в складних життєвих обставинах, так і багатодітні родини, родини опікунів, піклувальників, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу та родини, які виховують дитину з інвалідністю, пережили втрату одного з батьків тощо.

Вразливі сім'ї можуть розраховувати на професійну оцінку причин складних життєвих обставин та спільне планування їх подолання; психологічне консультування та налагодження стосунків між батьками та дитиною.

Читати також: Проєкт ЮНІСЕФ «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату»: заявку на участь подали 29 громад Чернігівщини

Якщо говорити загалом, то на сьогодні в області діє 15 сімей патронатних вихователів, ще з трьома кандидатами планується укладення договору найближчим часом. А з початку запровадження послуги (2017 рік) нею скористалося 184 дитини.

Хто ж може стати патронатним вихователем, пояснила Наталія Руденок, заступниця начальника Служби у справах дітей ОДА.

«Повнолітня особа, яка є громадянином України, має досвід виховання дитини та відповідні умови для її перебування (наявність окремої кімнати, окрім прохідної). Обов’язково повинен бути добровільний помічник. Це повнолітня особа, яка проживає разом з кандидатом та готова пройти навчання і надавати допомогу патронатному вихователю у догляді за дитиною», – наголосила спікерка.

До сім’ї патронатного вихователя можуть бути влаштовані діти:

  • які перебувають у складних життєвих обставинах;

  • які залишилися без батьківського піклування;

  • які перебували в інших формах сімейного виховання.

До речі, робота патронатного вихователя – постійна, а термін перебування кожної дитини тимчасовий (3-6 місяців). Після вирішення ситуації однієї дитини, патронатному вихователю передають на тимчасове піклування іншу дитину, яка потребує допомоги (у період воєнного стану термін можна продовжити).

Також до сім’ї патронатного вихователя можуть бути одночасно влаштовані тільки діти, які виховувалися в одній сім’ї або є рідними братами та сестрами. Проте під час воєнного стану можна влаштовувати дітей з різних сімей.

«На жаль, дітей, яким необхідна допомога патронатного вихователя наразі дуже багато, тому така послуга має бути в кожній громаді», – підсумувала Наталія Руденок.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації