back

«єВідновлення»: в області сформовано майже 300 сертифікатів на придбання житла замість знищеного

18-04-2024 | 17:24

Про поточний стан реалізації на Чернігівщині державної програми «єВідновлення» з надання компенсацій за пошкоджене та зруйноване житло говорили сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА.

«За майже рік дії програми в області по пошкодженому майну подано 4068 заяв, по 2105 – нараховані компенсації. Щодо капітальних ремонтів – по 113 заявам вже виплачено перший платіж. Загальна ж сума виплат по пошкодженому майну становить 221 мільйон гривень», – розповів в. о. начальника Управління містобудування та архітектури ОДА Сергій Куреня.

Стосовно знищеного майна подано 732 заяви, сформовано 281 житловий сертифікат на майже 412,5 млн гривень. Наразі за сертифікати в області придбані 99 об’єктів нерухомого майна на суму 153,5 млн грн. Варто зазначити, що договір купівлі-продажу за цими документами має бути оформлений виключно у нотаріусів, які зареєстровані в Реєстрі пошкодженого та знищеного майна (таких в області – 31).

Крім того, працює новий механізм програми – компенсація на відбудову у вигляді грошових коштів. По ньому вже подано 135 заявок, по 15 з них — сформовано компенсацію на суму майже 36 млн грн.

Проблемним питанням, як наголосив Сергій Куреня, залишається велика кількість протермінованих заяв в обласному центрі: «Ми маємо 540 заяв за програмою «єВідновлення» по Чернігову, які досі очікують обробки. В основному вони стосуються пошкодженого майна».

Активно триває реалізація програми у Киїнській громаді, яка дуже постраждала під час активних бойових дій на території області у 2022 році (на третьому місці після обласного центру та Іванівської ТГ за обсягами руйнувань). Тут пошкоджено понад 1300 приватних будівель, 4 багатоквартирні будинки, а також повністю знищено 68 приватних.

«Люди почали активно подавати заявки від початку роботи програми. Наразі по пошкодженим будинкам маємо 430 заяв, з них 410 – розглянуті. Активно видаються і житлові сертифікати (15 вже отримали). Крім того, погоджена на відбудову одна заявка. Загалом же на отримання сертифікатів та житлової компенсації подано 40 заяв», – розповів завідувач сектору архітектури, містобудування та житлово-комунального господарства Киїнської сільської ради Роман Клименко.

Сергій Куреня вкотре нагадав про алгоритми отримання компенсацій. Для того, щоб отримати компенсацію за пошкоджене житло необхідно:

  • подати інформаційне повідомлення про пошкоджене майно шляхом заповнення онлайн-форми у Дії;
  • відкрити електронний рахунок в одному з банків-партнерів програми;
  • подати заяву на отримання компенсації через Дію, ЦНАП або нотаріуса (розгляд здійснюється в порядку електронної черги);
  • дочекатись обстеження комісією органів місцевого самоврядування, після якого буде прийнято рішення про отримання компенсації чи відмову в ній.

Щодо капітального ремонту – алгоритм схожий. У разі визначення комісією потреби у капітальному ремонті громадянину нараховуються суми для проведення відповідних робіт у розмірі: до 350 тис. грн – на відновлення квартири і до 500 тис. грн – приватного будинку.

Кошти надходять на електронний рахунок і можуть бути використані на будівельні матеріали або виконання робіт. Проте реалізувати їх можна лише з організаціями, які є партнерами програми «єВідновлення». Їх перелік можна знайти на сайті – https://erecovery.diia.gov.ua/. Також після отримання першої частини коштів та проведення ремонтних робіт необхідно подати проміжний звіт через Дію, і вже потім після верифікації інформації особа отримає решту компенсації.

У разі ж отримання житлового сертифіката громадянин має знайти житло, яке йому готові продати, забронювати кошти через застосунок Дія та звернутись до нотаріуса або державного реєстратора про припинення права власності на житловий об’єкт. Тільки після цього можна оформити договір купівлі-продажу.

Якщо ж майно було повністю знищене, спочатку потрібно припинити право власності на об’єкт, а потім подати повідомлення про початок будівельних робіт.

У разі виникнення будь-яких питань щодо участі у програмі необхідну інформацію можна отримати на офіційному сайті «єВідновлення» або звернувшись до Управління містобудування та архітектури ОДА, комісій органів місцевого самоврядування та громадських організацій, які надають відповідну допомогу.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації