back

Меланома на ранній стадії – виліковна: головне вчасно звернутися до лікаря

22-05-2024 | 16:33

«На жаль, тільки 5-7% пацієнтів звертаються до спеціаліста в цей період. На пізніх стадіях – прогноз невтішний», – наголосив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Заїка, генеральний директор Чернігівського медичного центру сучасної онкології.

Та додав, що проблема в тому, що людина бачить якесь новоутворення, але не звертає на це уваги.

«Якщо на шкірі з'явилося новоутворення темного кольору – це привід звернутися до лікаря. Звичайно, це може бути доброякісне утворення, пігментний невус тощо. Проте, не можна лікуватися за інформацією з інтернету. Консультація спеціаліста – обов’язкова. До речі, у населення переважає думка, що потрібно боятися родинок. Проте це помилковий висновок. 90% захворювання з’являється на неураженій родинками шкірі», – зауважив спікер.

Особа зі своєю проблемою може звернутися до сімейного лікаря та отримати направлення до вузького спеціаліста. Також Чернігівський медичний центр сучасної онкології постійно проводить тренінги, де спеціалісти вчать сімейних лікарів проводити діагностику, правильно оглядати шкіру, використовувати метод дерматоскопії.

Важливо, що пацієнт може записатися на консультацію до Центру через колцентр, соціальні мережі навіть без електронного направлення. Головне – бути задекларованим у системі.

«За рік ми ставимо діагноз «меланома шкіри» близько 80 особам (в обласному центрі – 40). Загалом же на обліку в центрі перебуває наразі біля 900 пацієнтів. На жаль, спостерігається тенденція до збільшення випадків захворювання: 15-20 років назад максимум 40 осіб на рік було взято на облік з меланомою», – каже Олександр Заїка.

Що ж потрібно робити, щоб убезпечити себе та зменшити ризик виникнення цього небезпечного захворювання, розповів Олександр Чепурний, головний державний санітарний лікар Чернігівської області, генеральний директор Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

«Необхідно зменшити час перебування на сонці в період активного сонцестояння (з 10-ї ранку до 16-ї години вечора), захищати своє тіло як одягом, так і сонцезахисним кремом. Також бажано уникати засмагання в соляріях та під час відпочинку за кордоном. Адже сонячне випромінювання там набагато агресивніше, наша шкіра не пристосовано до такого впливу», – наголосив спікер.

Важливо, що деякі ліки знижують захисні функції шкіри, тому потрібно детально вивчати інструкцію та консультуватися зі своїм сімейним лікарем.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації