back

Тимчасове житло для постраждалих родин області: особливості чергової ініціативи УВКБ ООН

27-06-2024 | 17:03

Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) з початку повномасштабної війни постійно надає жителям Чернігівщини різнопланову допомогу: від юридичних консультацій та психологічної підтримки – до відновлення житлового фонду. Наразі УВКБ ООН розглядає можливість встановлення близько пів сотні модульних будинків у найбільш постраждалих громадах області, зокрема Киїнській, Новобілоуській, Киселівській, Іванівській та Чернігівській. 

Умови реалізації ініціативи заступниця керівника Київського офісу УВКБ ООН Олена Тишкевич та молодша радниця з польових питань Альона Гончарова обговорили сьогодні з представниками Чернігівської ОВА. 

Модульний будинок – умовна назва, бо сама конструкція більш вдосконалена і розрахована не на один рік проживання. Відтак, запропонована допомога – проміжне довгострокове житлове рішення для громадян, які втратили свою домівку через війну. На додачу – меблювання та техніка, що дозволяє одразу заселитися. 

Як зауважили представниці УВКБ ООН, проєкт унікальний і дорогий, тому допомогу треба спрямувати туди, де вона дійсно потрібна. Реалізувати ініціативу планують до осені.

Фокусуватимуться на великих родинах (приміром, разом проживають дорослі діти з батьками), ВПО або ж людях, які мають юридичні проблеми з оформленням документів на “єВідновлення”. Як приклад – родини ВПО (приміром, з Херсонської чи Запорізької областей, куди люди найближчим часом не повернуться), які придбали земельну ділянку, а коштів на будівництво не мають. Втім, така допомога – не завада користуватися механізмами державної компенсації: люди можуть паралельно займатися відбудовою втраченого житла. 

Дійсно, як наголосив перший заступник голови ОДА Костянтин Мегем, варто звернути увагу на категорію громадян, які за певних обставин не можуть скористатися програмою «єВідновлення» (відсутні документи на нерухомість, наявна спільна часткова власність та інше). Але до процесу потрібно залучати органи місцевого самоврядування, бо на місцях ситуація ясніша. Крім того, відповідні ради, за потреби, можуть розглянути питання щодо надання земельних ділянок для встановлення будиночків.

За словами заступника голови ОДА Івана Ващенка, місцеві ради будуть корисні і при підтвердженні проживання людини, яка з тих чи інших причин взагалі не має документів на власність. У такому випадку потрібен акт обстеження або інший підтверджувальний документ від громади, що і стане основою для надання модуля. 

У ході обговорення вирішено проаналізувати списки домогосподарств – потенційних отримувачів допомоги, щоб потім детальніше їх опрацювати з визначеними громадами. 

До слова, серед нових ініціатив УВКБ ООН, що реалізуються на Чернігівщині, – надання електричних велосипедів для працівників соціальної сфери у Новгород-Сіверській, Корюківській та Семенівській громадах; ремонт будинків, які придбали або орендують переселенці. Крім того, розширено умови надання грошової допомоги, зокрема 10800 грн можуть отримати люди, постраждалі від ворожих атак.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації