back

Зростання тарифів на електроенергію: вимушена росією необхідність

13-06-2024 | 10:38

З 1 червня Уряд встановив ціну електроенергії для побутових споживачів на рівні 4,32 грн за кіловат-годину (кВт·год). Тобто, вартість зросла на 64% порівняно з попереднім тарифом. Це рішення вже встигло обрости хвилею фейків і спекуляцій.

Аби прояснити ситуацію, пропонуємо відповіді на найбільш поширені запитання щодо зростання тарифу.

Чому взагалі відбулося підвищення і куди підуть додаткові гроші?

Ситуація в енергосистемі України — критична після нової хвилі російських ударів по об’єктах енергетики навесні цього року. 

Зокрема, у цей час дуже сильно постраждали теплові електростанції державної компанії «Центренерго» і гідроелектростанції державної компанії «Укргідроенерго». Загалом навесні Україна через нестачу ППО втратила близько 9 гігават (ГВт) потужностей електрогенерації.

Підняття тарифу — вимушений крок для фінансування нової масштабної ремонтної кампанії. Мета — залучити більше коштів, аби якомога більше відновити пошкоджену росіянами енергетику до зими. Ці додаткові ресурси будуть спрямовані на ремонтні роботи та відновлення генерації державними компаніями.

Минулого року всі доступні фінансові ресурси, зокрема і надходження від попереднього збільшення тарифів, так само були спрямовані на ремонтну кампанію після російських атак на енергетику кінця 2022 - початку 2023 років

Тоді вдалося відремонтувати близько 20 ГВт потужності та додати до системи ще 3 ГВт, які були зруйновані або суттєво пошкоджені. В результаті — пройти опалювальний сезон 2023-2024 років без відключень електроенергії.

Цього разу ситуація складніша, бо зруйновано ще близько 9 ГВт потужностей — у 2,5 рази більше. Саме тому Уряд був змушений знову підняти тариф, аби відновити енергосистему.

Як людям з мінімальною зарплатою чи пенсіонерам сплачувати підвищений тариф?

Усі ті, хто дійсно потребують допомоги в оплаті житлово-комунальних послуг, можуть скористатися субсидією. Для цього Уряд передбачив достатньо коштів у державному бюджеті.

Усім тим, хто субсидію вже отримує, Пенсійний фонд її перераховує автоматично з урахуванням зростання тарифу. Жодних додаткових кроків робити не треба.

Ті ж родини, які раніше не користувалися субсидією, можуть оформити її, якщо розмір плати за комунальні послуги став перевищувати визначений для них обов’язковий платіж.

Такий платіж розраховується індивідуально та залежить від середньомісячного сукупного доходу на одну особу. Також мають значення майновий стан домогосподарства і норми споживання.

Детальна інформація, куди звертатися за субсидією, доступна за посиланням:  https://bit.ly/4e7jIUR. Зокрема, заяву можна подати і онлайн через портал Дія чи сайт Пенсійного фонду.

Чому уряд не став запроваджувати окремий тариф для споживання до 100 кВт·год на місяць?

Встановлення єдиного тарифу — більш справедливо та спонукатиме всіх до ефективнішого споживання електроенергії. Адресна ж підтримка тих, хто цього дійсно потребує, надаватиметься, як йшлося вище, через механізм житлових субсидій.

Водночас, для осель, які опалюються електрокотлами, дійсно передбачено пільговий тариф на час опалювального сезону. Якщо таке домогосподарство споживатиме у цей час до 2000 кВт·год на місяць, то тариф складатиме 2,64 грн за кВт·год.

Крім того, з метою вирівнювання піків споживання продовжує діяти «нічний» тариф — 50% від звичайного, тобто 2,16 грн за кВт·год. Скористатися ним можуть ті, у кого встановлено двозонний лічильник.

Чи правда, що тепер ціна на електроенергію в Україні одна з найвищих у Європі? Чому так?

Ні. Правда в тому, що останніми днями у соціальних мережах циркулює маніпулятивна анонімна ілюстрація, спрямована саме на те, щоб сформувати в українців таке хибне враження. Нібито з посиланням на авторитетні джерела у ній некоректно співставляється вартість електроенергії в Україні та окремих країнах ЄС; насправді ж новий український роздрібний тариф для побутових споживачів (який включає в себе вартість електроенергії, її передачі, розподілу та постачання) чомусь порівнюється тут з оптовими біржовими цінами на електроенергію у цих країнах.

Якщо ж самостійно відвідати вказані на ілюстрації ресурси — можна дізнатися, що це абсолютно різні показники, співставляти які нема жодного сенсу. А на ресурсі «Слово і діло» можна знайти зовсім іншу інфографіку з порівнянням саме цін для населення у різних країнах:


(слід врахувати, що інфографіка підготовлена у травні; після підвищення тариф в Україні складає 0,098 євро за кВт·год за поточним курсом)

Таким чином, вартість електроенергії для населення в Україні все одно залишається однією з найнижчих в Європі; тут вона коштує менше, ніж наприклад у же Молдові, Болгарії, Македонії, не кажучи вже про країни Західної Європи.

Реальна ринкова вартість електроенергії в Україні для кінцевого споживача  більша — близько 7,5 грн за кВт·год. Про те, щоб під час повномасштабної війни піднімати тариф для побутових споживачів до ринкового, не йдеться, і  Уряд знаходить можливості, аби утримувати його на нижчому рівні. Однак зовсім без підвищення, щоб відновити енергосистему, підготуватись до зими та максимально зменшити відключення — не обійтися.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю
Чернігівської обласної державної адміністрації
Титульне ілюстративне фото 
— Міністерства енергетики України