back

Вже більше року «єВідновлення» допомагає жителям Чернігівщини відновити пошкоджене житло або придбати нове

13-06-2024 | 16:07

«За час реалізації програми по пошкодженому майну в області подано 4519 заяв, з них за 2509  – нараховані компенсації на легкий ремонт і майже 130 – на капітальний (загалом 250 мільйонів гривень). Стосовно знищеного майна на отримання сертифікатів подано 850 заяв, сформовано 371 житловий сертифікат на 545 мільйонів гривень», – розповів сьогодні на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Сергій Куреня, в. о. начальника Управління містобудування та архітектури Чернігівської ОДА.

Працює і новий механізм програми – компенсація на відбудову у вигляді грошових коштів. Алгоритм отримання такого виду виплат з’явився в цьому році і наразі активно опрацьовується в громадах.

Уже подано 184 заяви, по 64 з них – сформовано компенсацію на суму 123 мільйони гривень.

Сергій Куреня вкотре нагадав, як саме потрібно діяти, щоб отримати компенсацію на самостійну відбудову:

«Перш за все, необхідно подати інформаційне повідомлення про знищений об’єкт нерухомості (через мобільний застосунок «Дія» або реєстратора в ЦНАПі). А потім сформувати заяву на отримання виплати саме цього виду компенсації (знову ж таки через Дію чи ЦНАП). Якщо вирішили скористатися мобільним застосунком, то у відповідних вкладках необхідно вказати контактні дані, підтягнути необхідне інформаційне повідомлення і зазначити картковий рахунок «єВідновлення», на який будуть перераховані гроші».

Потім, за словами спікера, комісія огляне зруйноване житло, складе акт і разом з іншими документами внесе ці відомості до Державного реєстру пошкодженого та знищеного майна. Рішення комісії про нарахування компенсації має бути затверджене виконкомом місцевої ради. А людині  в Дію прийде повідомлення про схвалення заявки.

«Важливо, що особі надійдуть кошти, тільки коли вона виконає певні умови. Перша –  подати документи, що дають право на початок будівництва: будівельний паспорт із схемою майбутньої забудови ділянки з прилеглою територією та повідомлення про початок будівельних робіт», – наголосив Сергій Куреня.

Друга умова – припинити право власності через державного реєстратора на знищений об’єкт нерухомого майна (разом з об’єктами на прилеглій території – літня кухня, гараж тощо).

І вже після цього особа отримає 50% від нарахованої компенсації на будівництво нового житла. Освоїти їх необхідно за 18 місяців з дати надходження грошей на рахунок. Можна придбати як будівельні матеріали, так і замовити роботи, але тільки в організаціях – партнерах «єВідновлення». Їх перелік можна знайти на сайті – https://erecovery.diia.gov.ua/.

«Коли особа використала 90% коштів від першої виплати, необхідно повідомити ОМС про можливість проведення проміжної верифікації цільового використання компенсації. Комісія протягом 10 днів від отримання повідомлення має оглянути об’єкт і скласти акт, що містить фото будівництва, копії чеків, договорів з підрядниками тощо», – каже спікер.

Другу половину коштів громадянин отримає тільки після верифікації робіт. Освоїти їх особа має також за 18 місяців.

Після завершення будівництва, потрібно не пізніше 30 робочих днів подати повідомлення про використання компенсації (Дія, ЦНАП чи нотаріус). Комісія може здійснити кінцеву верифікацію. Перевірки проводитимуть лише у частини заявників, які будуть визначені автоматично системою (10% від всіх поданих повідомлень за певний часовий проміжок). Якщо ж людина не подала цей звіт, то для неї верифікація буде проводитися в обов'язковому порядку.

«У разі виникнення питань стосовно всіх видів компенсацій можна звернутися до комісій ОМС, до нашого Управління або до громадських організацій, які надають безоплатні юридичні послуги стосовно цих питань», – наголосив Сергій Куреня.

 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації