back

Постраждалі значно обізнаніші та поінформовані: як протидіють домашньому насильству на Чернігівщині

13-06-2024 | 18:39

«Винести сміття зі свого будинку» – стереотип, який поступово викорінюється серед осіб, які постраждали внаслідок гендерно зумовленого насильства, в тому числі й домашнього. За словами фахівців, які працюють у цій сфері на Чернігівщині, як жінки, так і чоловіки стали більш поінформовані й не бояться звертатися за допомогою. Ба більше – така обізнаність стримує самих кривдників, які розуміють, що жертва не залишиться наодинці зі своєю проблемою.

Про це сьогодні говорили учасники засідання робочої групи з питань координації гуманітарної відповіді на гендерно зумовлене насильство у співпраці та за підтримки Сабкластеру з питань гендерно зумовленого насильства та Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні, що відбулося у змішаному форматі. До слова, у межах цієї співпраці розроблено картку допомоги та перенаправлення (на обласному рівні) з контактними даними організацій та спеціалізованих служб, які надають допомогу.

Серед учасників – фахівець Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні Аярі Хонда, яка працює у сфері сексуального й репродуктивного здоров’я.

«Запобігання та протидія гендерно зумовленому насильству, зокрема під час війни, – дуже чутлива тема. Ми розуміємо важливість питання і всю відповідальність. Саме тому й маємо взаємодіяти на всіх рівнях, щоб дійсно отримати результат», – зазначив заступник голови ОДА Іван Ващенко.

Одним із ключових моментів є розбудова мережі спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб. Наразі у 39 громадах області створено 49 таких служб. Послуги надають:

  • 2 денних центри соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, з «кризовою кімнатою»;
  • 6 спеціалізованих служб первинного соціально-психологічного консультування;
  • 41 мобільна бригада соціально-психологічної допомоги.

Зазначимо, що на 1 червня (з початку року) послугами спеціалізованих служб скористалися майже 6 тисяч постраждалих, більшість з яких – жінки (понад три тисячі).

Як розповів директор Департаменту сім’ї, молоді та спорту ОДА Андрій Шемець, розширення мережі триває. На це буде спрямована цьогорічна субвенція з державного бюджету (постанова уряду від 30 травня поточного року № 616).

Допомагають з цим і міжнародні партнери. До прикладу, в області міжнародна організація Corus International реалізує проєкт «Захистити її», що передбачає створення безпечних просторів у Менській і Корюківській громадах. Охопити допомогою планують не тільки постраждалих, а й осіб у зоні ризику. Нині тривають ремонтні роботи у приміщеннях.

Проводиться й потужна інформаційна кампанія у громадах, до якої залучені різні організації (приміром, БФ «Право на захист», Чернігівський громадський комітет захисту прав людини та інші).

Польова спеціалістка з протидії гендерно зумовленому насильству Фонду ООН у галузі народонаселення Анастасія Коломієць зазначила, що роботу на наступний рік варто планувати вже зараз, враховуючи пріоритети та виклики, зокрема потреби внутрішньо переміщених осіб. Вона повідомила, що за наявною інформацією (звітують організації, що надають допомогу), в області недостатньо надаються жіночі "набори гідності" (із засобами гігієни), а також правова допомога. За словами польової спеціалістки, на липень заплановано навчання тренерів з кейс-менеджменту, які допоможуть «прокачати» навички фахівців на місцях.

Варто зазначити, що при Чернігівській обласній прокуратурі створено міжвідомчу робочу групу з питань протидії кримінальним правопорушенням, пов’язаним із домашнім насильством. На її засіданнях обговорюється стан співпраці та узгодження взаємодії правоохоронних органів та інших суб’єктів запобігання/протидії домашньому насильству у кримінальних провадженнях, а також проводиться аналіз ефективності вжитих заходів та надання допомоги постраждалим.

Нагадаємо, за номером 1547 цілодобово та безкоштовно діє гаряча лінія з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству та/або насильству за ознакою статі.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації