back

Ментальне здоров’я медиків: три лікарні Чернігівщини долучились до проєкту з формування стійкості

14-06-2024 | 15:55

Питання підтримки ментального здоров’я медичних працівників є надактуальним в умовах війни.

Вдосконалити роботу психологічних служб в медичних установах, осучаснити її та зробити видимою для персоналу – мета проєкту «Посилення спроможності закладів охорони здоров’я та формування стійкості працівників медичної сфери».

Він реалізується Координаційним центром з психічного здоров'я Кабінету Міністрів України та ГО «Безбар’єрність» у співпраці з Міністерством охорони здоров’я України та департаментами охорони здоров’я Чернігівської, Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської, Одеської, Сумської ОВА за підтримки Фонду «Партнерство задля стійкості України» у межах ініціативи першої леді Олени Зеленської — Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?».

В межах проєкту передбачається проведення тренінгових занять, колективних зустрічей, а також індивідуальних та групових психологічних консультацій для медичного персоналу трьох Чернігівських лікарень – четвертої міської, обласної дитячої та обласної психоневрологічної.

Цього тижня експертка Координаційного центру з психічного здоровʼя Кабінету Міністрів України, кураторка проєкту Любов Чигринська та тренер в рамках заходів безперервного професійного розвитку для лікарів, директор навчально-наукового інституту медицини університету «КРОК» Богдан Божук відвідали заклади, ознайомились з їх роботою та обговорили з керівництвом плани подальшої співпраці.

«Спільна участь керівництва та колективу в тренінгах з психологами має свій потужний ефект. Так не тільки гуртується єдина команда, а й головні лікарі, люди які безпосередньо приймають рішення, усвідомлюють важливість посилення психологічних служб в лікарнях», – наголосила Любов Чигринська.

Міська лікарня № 4 була найактивнішою у бажанні долучитися до ініціативи.

«Заклад не увійшов до спроможної мережі лікарень на Чернігівщині. Проте займає свою окрему важливу нішу – це реабілітація і паліативна допомога. Персонал лікарні дуже мотивований», – зазначила заступниця голови ОДА Жанна Шерстюк.

За словами медичної директорки Чернігівської міської лікарні № 4 Наталії Штінової, тренінгові заняття допомагають персоналу психологічно розвантажитись: «Проєкт дуже цікавий. Співробітники ідуть на заняття із задоволенням. Це кожного разу щось нове. Це час, коли можна відпустити всі емоції і отримати нові сили працювати».

«Тут ми розслабляємось та отримуємо ресурс для роботи. Коли багато пацієнтів – морально складно, швидко настає вигорання. Тому важливо відволікатися, тоді й працюється легше», – ділиться враженнями від арт-терапевтичного заняття фізична терапевтка Анастасія Нехай.

Довідково. Фонд «Партнерство задля стійкості України» (ФПСУ) – це донорська програма, що фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. За спільної підтримки уряду України та урядів-партнерів Фонд реалізує проєкти, в першу чергу, на деокупованих і прифронтових територіях, спрямовані на посилення стійкості України. Метою ФПСУ є зміцнення спроможності українського уряду надавати місцевим громадам критично важливу підтримку в співпраці з громадянським суспільством, ЗМІ та приватним сектором.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації