back

Влаштувати вихованців дитбудинку «Надія» у родину – завдання не з легких, але можливе

14-06-2024 | 17:09

На порядку денному сьогоднішнього засідання координаційної ради у справах дітей при ОДА – одне, але вкрай важливе питання – забезпечення права на сімейне виховання дітей, які перебувають у Прилуцькому обласному будинку дитини «Надія». Наразі у закладі виховується 66 дітей (на початок року – 78), з яких 21 – з інвалідністю (12 потребують паліативного догляду).

«Є діти, яким дійсно складно забезпечити виховання у сімейних формах, деяким потрібен медичний супровід та паліативний догляд. Але є й такі, які перебувають за заявами батьків. Тому ведеться активна робота з громадами, де проживають такі родини, щоб забезпечити повернення дітей чи влаштувати їх у форми, наближені до сімейних. Маємо як успіхи, так і зупинки на цьому шляху», – зауважила заступниця голови ОДА Жанна Шерстюк.

За словами начальниці Служби у справах дітей ОДА Людмили Зеленько, у «Надії» за заявами батьків перебувають 38 дітей. Найбільше – з Городнянської, Чернігівської, Малодівицької, Корюківської, Козелецької, Понорницької та Остерської громад. Зокрема щодо 18 дітей справи про позбавлення батьківських прав перебувають на розгляді в судах, щодо 8 – перспектива вибуття із закладу невідома, 7 – з інвалідністю та 5 можуть бути повернуті у біологічні сім’ї.

Щодо останніх – учасники засідання розглянули кожен випадок окремо. Як виявилося, реально у родини можуть повернутися лише двоє.

Як розповіла директорка Обласного центру соціальних служб Алла Кот, серед основних причин потрапляння дітей у подібні заклади – невиконання батьківських обов’язків, недотримання санітарно-гігієнічних умов проживання, безробіття, зловживання алкоголем.

Алла Кот запевняє: робота з родинами триває, деякі навіть перебували у Чернігівському обласному центрі соціально-психологічної допомоги. На її думку, важливо допомогти розкрити батьківський потенціал. Адже, відповідно до проведеного аналізу, більшість батьків у таких сім’ях самі виховувалися в інтернатних закладах.

«Наше завдання – якісно здійснювати супровід родин, в які можливе повернення дітей. Це комплекс заходів на рівні територіальної громади, про що ми постійно говоримо. Адже маємо не лише повернути дитину, а забезпечити їй належне виховання», – наголосила Жанна Шерстюк і закликала громади залучати додаткові ресурси, з чим можуть допомогти міжнародні організації.

Крім того, Людмила Зеленько наголосила на розвитку послуги патронату у громадах. З боку Служби – продовжиться співпраця з Фондом Ріната Ахметова щодо розміщення інформації про вихованців будинку дитини, які можуть бути усиновлені. Також вивчатимуться перспективи влаштування дітей у прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу, з обов’язковим врахуванням їхніх потреб у лікуванні та соціальній реабілітації.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації