back

Чернігівське бюро судово-медичної експертизи отримало нове сучасне лабораторне обладнання для проведення експертиз

14-06-2024 | 17:27

Лабораторне обладнання для проведення судово-медичної експертизи на замовлення МОЗ у 2023 році придбали Медичні закупівлі України (далі  МЗУ). 

Бюро СМЕ в Чернігівській області отримало 5 одиниць лабораторного обладнання для проведення судово-медичної експертизи на суму 3,1 млн гривень. Наразі в область доставлено наступне обладнання:

  • Тканинний процесор;
  • Станція для виготовлення парафінових блоків;
  • Мікротом ротаційний;
  • Станція фарбування препаратів;
  • Мікроскоп для діагностики.

«Паралельно з реорганізацією регіональних бюро судмедекспертизи в централізовану мережу судово-медичних установ у сфері управління Міністерства охорони здоровʼя України триває процес створення нових і дооснащення діючих лабораторій. Це дозволить пришвидшити процедуру ідентифікації та проводити інноваційні експертизи, зокрема з використанням молекулярно-генетичних методів (ДНК-експертиза) та сучасних токсикологічних методів досліджень. Тому у ході реорганізації бюро СМЕ заплановане створення трьох нових лабораторій та дооснащення сучасним обладнанням двох наявних, які забезпечать можливість ідентифікації загиблих за ДНК-ознаками, а також дозволять встановлювати звʼязок певних токсичних чинників із розладами здоровʼя або іншими станами», —  зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін. 

Закуплене і доставлене обладнання призначене для аналізу фрагментів ДНК, розділення складних сумішей, аналізу вмісту токсичних речовин для визначення навіть найнижчих концентрацій у тілі людини, відбитках пальців тощо. Також очікується поставка генетичного та токсикологічного аналізаторів. 

«МЗУ розвезли понад 100 позицій інноваційного обладнання для проведення судово-медичної експертизи в 7 областях. Чому це важливо? Бо це гарантія надійності результатів, адже якісне обладнання дозволяє отримувати точні, надійні та обʼєктивні результати судмедичних експертиз, зокрема під час ідентифікації загиблих», — зазначає заступник гендиректора з управління поставками МЗУ Олег Кльоц.

Загалом, регіональні бюро в 7 областях вже отримали 4 генетичні аналізатори, 5 систем екстракції ДНК, 5 ампліфікаторів (на 96 зразків), 5 комплектів лабораторних меблів для ДНК-лабораторії, 5 комбінованих холодильників з морозильною камерою, 5 ламінарно-потокових шаф (ІІ класу біологічної безпеки), 5 високошвидкісних мікроцентрифуг для пробірок, 5 мініцентрифуг-вортекс, 5 наборів одноканальних дозаторів, 5 УФ-боксів для підготовки реакційної суміші, 5 систем очищення води, 5 термостатів, 5 гомогенізаторів, 2 газові хроматографи, 2 токсикологічні аналізатори, 5 мікроскопів для діагностики.

Реорганізація бюро судмедекспертизи (СМЕ) в областях передбачає створення централізованої мережі судово-медичних установ у сфері управління Міністерства охорони здоровʼя України. 16 обласних бюро судмедекспертизи перейшли до сфери управління МОЗ, решта — на фінальному етапі: завершують процеси, необхідні для передачі майнових комплексів: зокрема, утворення комісій із передачі майна, документального оформлення (повного переліку майна та інших законодавчих процедур).

Міністерство охорони здоров’я України.
Фото — ілюстративне