back

У минулому році – жодного випадку, в поточному – вже 47: на Чернігівщині активізувався кашлюк

19-06-2024 | 17:03

«Більше того, спостерігається тенденція до зростання рівня захворюваності: якщо в січні лише – 3 випадки, то в травні – вже 24», – наголосив сьогодні на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА  Олександр Чепурний, головний державний санітарний лікар Чернігівської області, генеральний директор Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

А Олена Захарченко, в. о. заступника начальника Управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА додала, що захворюваність на кашлюк почала зростати з минулого року не тільки в регіоні, а й загалом в Україні та світі.

«Кашлюк має циклічний характер, пік захворюваності спостерігається кожні 3-4 роки. Приміром, в Україні за перші місяці поточного року – вже 515 випадків», – наголосила спікерка.

Важливо, що 95% усіх випадків – діти від 1 до 9 років.

«Найбільш небезпечний кашлюк – для немовлят, – зауважила Іванна Олексієнко, завідувачка інфекційним відділенням Чернігівської міської лікарні №2. – Особливо для дітей до 2-х місячного віку. Токсин, що виділяється збудником хвороби, потрапляючи до організму, викликає некроз епітелію дихальних шляхів. У немовлят хвороба може навіть стати причиною набряку головного мозку».

Спікерка пояснила, що заразність кашлюку дуже висока – 80%. Передається захворювання повітряно-краплинним шляхом та проходить як затяжний бронхіт з тяжкими нападами кашлю. 

«Інкубаційний період хвороби – від 5 до 21 дня. Потім починається катаральний. Він характеризується ознобом, підвищеною температурою тіла (до речі, не високою або субфібрильною), загальним нездужанням. З’являється сухий кашель», – каже Іванна Олексієнко.

Згодом – період спазматичного кашлю (до 5-6 тижнів). І потім – одужання. Загалом хвороба триває від 5 до 12 тижнів (інколи 6 місяців).

«Важливо, що хворі не мають специфічного лікування. Ми полегшуємо симптоми, даємо хворим препарати, які зменшують кашель, вітаміни тощо. Дітей краще госпіталізувати, дорослі зазвичай лікуються амбулаторно», – пояснила спікерка.

Олександр Чепурний зауважив, що основна профілактика кашлюку – вакцинація.

«Адже, із 47 захворівших в регіоні – 29 невакцинованих. Тому, відповідно до національного календаря щеплень, вакцинувати дітей від кашлюку необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення). Вакцинуватися мають і вагітні жінки. Це необхідно, щоб захистити дитину від кашлюку в перші місяці життя до отримання нею щеплення. Вакцини достатньо в регіоні. Вона – ефективна. До речі, хто з якихось причин пропустив щеплення, то з липня планується організувати наздоганяючу вакцинацію», – підсумував спікер.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації