back

Підтримка ментального здоров’я ветеранів: на Чернігівщині організували арт-пікнік

19-06-2024 | 17:48

Культурна, творча, духовна активність – важливий елемент формування стійкості та відновлення людини, яка має травматичний досвід війни.

Сьогодні в одному з медичних закладів Чернігівщини для персоналу, осіб, які постраждали від війни, та ветеранів провели арт-пікнік. Захід відбувся у межах Всеукраїнської  програми ментального здоров’я «Ти як?» та об’єднав представників обласного центру народної творчості, обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, відділу з питань ветеранської політики ОДА, обласного центру ветеранів війни, центру культурних послуг Новобілоуської сільської ради, історичного музею ім. В.В. Тарновського, учасників проєкту «Відновлення». Партнером заходу став Благодійний фонд «Карітас Чернігів».

На кількох локаціях учасники робили ляльки-мотанки, ліпили з глини, плели із соломи, навчались акварельному живопису, художньому розпису, ткацтву на бердечку, а також дізнались цікаві факти про українську мову та історію Чернігівщини та послухали народні пісні. Крім того, всі охочі могли скористатись послугами перукарів.

«Арт-пікнік – можливість відволіктись, дізнатись щось нове та поспілкуватись. Дуже цікавий та важливий захід», – каже заступниця голови ОДА Жанна Шерстюк.

Про послуги, які можна отримати в Чернігівському обласному центрі ветеранів війни, розповів його керівник Олександр Нетреба. Заклад працює з ветеранами, інвалідами, особами, які повернулись із зони бойових дій та їхніми родинами, а також родичами загиблих військовослужбовців.

«Ми допомагаємо відновити психічне та фізичне здоров’я. В центрі можна отримати психологічні послуги (діагностика, консультування, психоедукація) та соціальні (відновлення родинних стосунків, пристосування до соціуму), а також послуги з фізичної реабілітації», – зазначив Олександр Нетреба та нагадав телефон гарячої лінії центру – 073 00 50 750.

Також під час заходу учасники дізнались про роботу обласного центру соціальних служб.

Радниця голови ОДА, регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» в області Інна Чистенко розповіла про її реалізацію, зокрема і на регіональному рівні.

«Ми спільно розробили інформаційні буклети для захисників і захисниць та їхніх родин. Тут можна знайти контакти надавачів юридичних та психологічних послуг в області», – каже Інна Чистенко.

«Ми отримали море емоцій, пацієнти у захваті. Своїми руками створені чудові малюнки, вироби з соломи, плетені стрічки. Чудове дійство та українські пісні у виконанні колективу з Новобілоуської громади створили неповторну атмосферу. Щира подяка організаторам та гостям за мить щастя, спокою та душевної рівноваги. Зараз це як ніколи важливо», – зазначила медичний директор Світлана Александрова.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації