back

Від фізичної до продовольчої безпеки: начальник ОВА відвідав Бахмацьку громаду

21-06-2024 | 09:58

Свій робочий візит до Бахмацької ТГ начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус у супроводі начальника Ніжинської РВА Григорія Ковтуна та голови громади Павла Шимка розпочав із одного з навчальний закладів.

Там майже рік функціонує сучасне укриття. Його відремонтували коштом Фонду GER, умеблювали та оснастили – ГО «Істок». Тут є сучасний іонізатор повітря; підйомник, санвузол для людей з інвалідністю та екофлоу.

Укриття використовують як центр  для проведення національного мультипредметного тесту.

"Комфортні та безпечні умови допомагають дітям зосередитися і не переривати процес екзаменування у випадку повітряної тривоги", - зауважує директорка Ірина Оніщенко.

Також це приміщення використовують і як простір, де діти можуть збиратися і під час канікул, до прикладу - на кіносеанс. У планах – обладнати кімнату психологічного розвантаження.

Укриття може одночасно вмістити до 400 учасників навчального процесу, а їх наразі майже вдвічі більше. Тож навчаються у дві зміни.

Наразі заклад активно шукає донорів, щоб оновити харчоблок.

"Донори прийшли саме сюди, бо навчальний заклад не сидів в режимі очікування, а заповнював заявки, які акумулює та поширює обласне та місцеві відділи освіти. Така позиція завжди є виграшною, - коментує В’ячеслав Чаус. - До слова, ще в одній школі громади укриття будуватиметься за державний кошт, а проект харчоблоку очікує погодження МОН".

Віднедавна при Бахмацькому центрі первинної медико-санітарної допомоги працює Call-центр. Такий центр – результат фінального етапу проєкту GIZ Ukraine «Спеціальна програма підтримки України/ EU4ResilientRegions».

Сюди телефонують, аби записатися до свого сімейного лікаря або ж до вузьких спеціалістів, чи дізнатися будь-яку інформацію щодо роботи та можливостей лікарні (графіки роботи, наявність вакцини, інструктаж з підготовки до різних обстежень тощо). За кілька годин роботи надійшло 16 дзвінків. Перелік питань для консультацій телефоном з часом можна розширити. Для цього є ще одне обладнане робоче місце.

Оператори чекають на дзвінки бахмаччан за номерами: 093 400 5 800; 068 400 5 800.

Також у рамках ініціативи відремонтовано дах Бахмацької амбулаторії ЗПСМ, кабінет вакцинації та зони очікування, облаштовано дитячий санвузол.

"Нагадаю, в області створено Регіональний офіс міжнародного співробітництва, який допомагає громадам та донорам знайти один одного", - зауважив начальник ОВА.

У Ніжинському районі зареєстровано 352 фермерських господарства, лише у Бахмацькій громаді - 61 ФГ. Саме фермери забезпечують продовольчу безпеку та підставляють плече в обороні області.

Принагідно власники найбільших господарств обговорили особливості роботи під час війни.

На порядку денному:  вплив мобілізації та міграції населення на агро-сферу та розширення спектру можливостей з акцентом на переробку (тут про програми державної підтримки зокрема).

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації