back

На Чернігівщині зросла кількість медалістів: про підсумки навчального року – на брифінгу в ОВА

21-06-2024 | 14:51

Нещодавно на Чернігівщині завершився навчальний рік. Про його підсумки говорили сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА.

«Цей рік в умовах війни ми пройшли у плідній співпраці з органами державної влади, місцевого самоврядування, а також міжнародними донорами та партнерами, які допомагають з відновленням та розвитком освіти в області», – зазначив начальник Управління освіти і науки ОДА Юрій Музика та детально розповів про стан освітньої галузі на кожному рівні.

Потреба у доступі до дошкільної освіти в області майже повністю забезпечена. Більше половини закладів цього рівня працюють в очній формі, 76 – призупинили свою діяльність, в більшості випадків через відсутність укриттів та знаходження у 20-ти кілометровій зоні від кордону з росією.

В закладах загальної середньої освіти Чернігівщини минулого навчального року освіту здобували близько 90 тисяч учнів. Більше половини з них мали можливість навчатись в очній формі. У порівнянні з періодом до повномасштабного вторгнення зросла кількість медалістів (411 учнів отримали золоті медалі, 125 – срібні). Загалом 2024 року зі шкіл випустились майже п’ять з половиною тисяч учнів.

«Приємно, що навіть в умовах війни діти не втрачають інтерес до навчання і здобувають якісну освіту», – наголосив спікер та додав, що наразі на завершальному етапі проведення національного мультипредметного тесту. На участь у ньому зареєструвались більше 7 тисяч осіб. Для проведення НМТ створений 21 тимчасовий екзаменаційний центр в 11 населених пунктах області.

Професійно-технічна освіта на Чернігівщині представлена 13 закладами. З них цього року випущено понад три з половиною тисячі робітників (найбільше для промисловості, будівництва, громадського харчування, сільського господарства). У 6 профтехах реалізуються проєкти зі створення  навчально-практичних центрів (4 – за кошти державної субвенції, ще 2 – за сприяння швейцарсько-українського проєкту DECIDE).

Щодо закладів вищої освіти – у більшості з них наразі навчаються за змішаною формою.

Серед цікавих проєктів – ініціатива Президента України «Пліч-о-пліч. Всеукраїнські шкільні ліги». Участь у ній взяли майже 20 тисяч учнів закладів середньої освіти з 55 громад області.

Ще одним важливим проєктом є організація харчування в закладах середньої освіти Чернігівщини.

«Триває реформа, яку започаткувала перша леді України Олена Зеленська. Її основна мета – змінити філософію харчування дітей. Для цього було змінено меню та вимоги до харчування. Також ми оновлюємо харчоблоки та їдальні сучасним обладнанням, підвищуємо кваліфікацію кухарів», – каже Юрій Музика.

Безкоштовним харчуванням цього року охоплено на 10 тисяч більше учнів ніж минулого, за рахунок збільшення кількості пільгових категорій.

Крім бюджетних коштів у цьому напрямі залучають і благодійну допомогу. Так, UNICEF профінансував закупівлю обладнання для шкільних їдалень 48 закладів освіти, а Всесвітня продовольча програма ООН компенсує 30 % щоденних гарячих обідів для 33 закладів освіти в 19 громадах.

Розповів спікер і про реформу профільної середньої освіти та залучення донорів до освітньої галузі.

Старша профільна школа передбачає трирічне навчання з 2027 року. Ліцеї, де будуть здобувати таку освіту, мають налічувати не менше трьохсот учнів.

«Враховуючи кількість дітей, які будуть в старшій профільній школі починаючи з 2027 року, ми спільно з органами місцевого самоврядування склали мережу – близько 30 академічних ліцеїв. Проте це ще тільки проєкт і до кінця літа у нас є час для того, щоб затвердити цю проєктну мережу», – зауважив спікер.

Завдяки благодійній допомозі вдалося поповнити шкільний автопарк автобусами, забезпечити заклади генераторами, електростанціями, комп’ютерною технікою, шкільними меблями тощо.

У порівнянні з минулим роком збільшилась державна субвенція на заробітну плату вчителям, облаштування укриттів, друк підручників. Крім того, очікується її збільшення на закупівлю шкільних автобусів та модернізацію харчоблоків у школах. Також цього року державою виділені кошти на створення чотирьох навчально-практичних центрів сучасної професійної освіти.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації