back

Від стійкості до розвитку: як відновлюється економіка області під час війни

08-03-2024 | 15:17

Під час активних бойових дій на Чернігівщині у лютому-березні 2022 року економічний сектор області фактично зупинився. Втім, уже з вигнанням ворога у квітні почав поступово відновлюватися: з 15% до близько 25% збільшилася частка суб’єктів господарювання, які працювали у той період. Загалом же ворог пошкодив чи зруйнував майже пів тисячі таких суб’єктів, зокрема у сфері торгівлі, сільського господарства та промисловості. Фіксація руйнувань продовжується, зважаючи на постійні обстріли прикордоння.

В якому стані зараз економіка регіону – розповіла сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА директорка Департаменту економічного розвитку Чернігівської ОДА Олександра Хомик.

За підсумками 2022 року, промисловість зменшила виробництво близько на чверть, сільське господарство – на 20%, експорт знизився майже на 40%, а будівництво, крім об’єктів відновлення, – практично припинилося.

«Попри такий стан, економіка не лише втрималася, а й з 2023 року почала зростати у порівнянні з 2022-м. Маємо й реалізацію більш ніж 40 інвестиційних проєктів, переважно у сільському господарстві», – зазначила Олександра Хомик.

Щодо відновлення промисловості: зростання є, але рівня 2021 року поки не досягнуто (за оцінками, близько 80% від нього). Із 60 пошкоджених підприємств роботу відновили 95%. Важливо те, що бізнес залишається на території області – релокація не стала масовим явищем.

Значно постраждала зовнішньоекономічна діяльність. Наразі по експорту маємо 75% до рівня 2021 року, по імпорту – майже 58% до 2021 року. Дещо змінилася структура експорту – поступово збільшується частка продуктів з високою доданою вартістю, зокрема жирів та олій.

Стійкішим до викликів в умовах війни виявився малий та середній бізнес. І хоча за останні два роки маємо тенденцію зменшення кількості зареєстрованих юридичних осіб, все ж таки кількість нових зареєстрованих перевищує знятих з обліку.

Не останню роль в цьому відіграють державні програми підтримки, в тому числі реалізація проєкту «єРобота». В межах цієї ініціативи від її старту (2022 рік) 321 заявник отримав гранти на понад 263 мільйони гривень.

Як розповіла спікерка, завдяки пропозиціям, зокрема наданими Чернігівською ОДА, розширено преференції для бізнесу деокупованих територій щодо отримання державної допомоги. Так, минулого року для переробних підприємств на таких територіях з’явилася можливість покриття грантом свого проєкту до 80%  його вартості. Для інших регіонів це лише 50%.

Крім того, з лютого цього року суб’єкти підприємництва на деокупованих територіях або там, де відбувалися бойові дії (Чернігівщина підпадає під ці визначення), можуть отримати кредит за пільговими умовами: на інвестиційні цілі – 1% річних у перші два роки та фінансування оборотного капіталу – 3% річних (інші регіони в обох випадках – 5,7 або 9%).

Не менш важливим напрямом є підтримка підприємництва на регіональному та місцевому рівнях. Йдеться про інформаційну, навчальну, консультаційну та фінансову складову. На жаль, в нинішніх умовах місцеві бюджети дуже обмежені. Минулого року ОДА запровадила часткове відшкодування підприємствам витрат з оцінки збитків, завданих через війну, а також участі у виставково-ярмаркових заходах, сертифікації продукції та систем управління. Адже основна мета, на чому наголосила Олександра Хомик, – стимулювати виробництво високоякісної продукції місцевими товаровиробниками. До слова, саме на популяризацію вітчизняних товарів направлена нова Всеукраїнська економічна платформа «Зроблено в Україні».

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації