back

Соціальні послуги на Чернігівщині в умовах війни: пріоритети та реалізація нових проєктів

16-04-2024 | 17:20

Під час повномасштабної війни росії проти України кількість людей, які потребують соціальної підтримки збільшується. Це і ветерани війни, сім’ї загиблих, особи з інвалідністю, внутрішньо переміщені особи тощо.

Детально про надання соціальних послуг на Чернігівщині розповіли сьогодні спікери на брифінгу в медіацентрі ОВА.

Як зазначив заступник директора Департаменту соціального захисту населення ОДА – начальник управління соціального захисту населення Дмитрій Козлов, на території області надання соцпослуг забезпечують 9 інтернатних закладів (2 геріатричні пансіонати, 6 психоневрологічних інтернатів та 1 дитячий будинок-інтернат), розрахованих для проживання 1845 підопічних.

У громадах області громадяни похилого віку та особи з інвалідністю можуть отримати соціальні послуги у 12 територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг), 36 центрах надання соціальних послуг, 3 відділах соціального обслуговування.

Наразі в області працюють над підтримкою життєстійкості людей, впроваджують спільні з Міноборони програми відновлення для забезпечення вчасної і якісної реабілітації поранених бійців, організовують роботу з родинами військовослужбовців, впроваджують нові підходи щодо підтримки осіб з інвалідністю.

«Є попит на нові послуги: соціально-психологічної реабілітації, підтриманого проживання, соціального відновлення ветерана, тимчасового перепочинку для людей, які здійснюють догляд за особами  (в тому числі й дітьми) з інвалідністю», – сказав Дмитрій Козлов.

Новою соціальною послугою є формування життєстійкості – вміння зберігати емоційну та психологічну стабільність і продуктивність навіть за кризових умов. Її впровадження передбачає зниження загального рівня стресу та тривожності серед населення, формування навичок психологічної допомоги близьким (особливо дітям та старшим членам родини), навчання стресостійкості та попередження психологічної травматизації.

Така комплексна соціальна послуга надається з березня цього року в Коропській ТГ. До участі в проєкті приєдналися ще 8 територіальних громад, які попередньо подали заявки на конкурс: Бахмацька, Борзнянська, Городнянська, Ніжинська, Корюківська, Чернігівська, Михайло–Коцюбинська, Добрянська. Наразі ж заявки на конкурс подають й надавачі соціальних послуг (громадські організації або комунальні некомерційні підприємства).

У межах проєкту Програми розвитку ООН відкрито простори соціальної адаптації в Михайло-Коцюбинській, Коропській,  Ніжинській громадах, Ніжині та Чернігові. Це дало змогу запровадити інноваційні заходи та новий підхід у наданні соціальних послуг. Невід’ємною частиною ініціатив такого простору є «Університет третього віку», мета якого – створення умов для всебічного розвитку та реінтеграції людей старшого віку в активне суспільство.

Дмитрій Козлов нагадав, що у березні область отримала 18 електроскутерів для соціальних працівників у громадах. Закупівля скутерів та їхня доставка стали можливі завдяки співпраці Міністерства  соціальної політики України, Програми розвитку ООН та фінансування уряду Японії.

Читати також: Соцпрацівники 13 громад Чернігівщини отримали сучасні електроскутери

Також Чернігівщина визначена учасником проєкту «Удосконалення системи соціальної роботи та надання соціальних послуг у територіальних громадах області, ідентифікації надавачів та визначення потреб задля цифрових процесів», який реалізовує ГО «Ліга соціальних працівників України». Його мета – розвиток системи надання соціальних послуг та вдосконалення соціальної роботи для задоволення потреб жителів ТГ, впровадження інноваційних рішень для підвищення рівня та різноманітності таких послуг.

«Розвиток системи соціальних послуг на рівні громад, розвиток сімейних форм виховання, підтримка родин, сприяння життєстійкості, допомога у виході з кризової ситуації – головні напрямки в соціальній сфері Чернігівщини», – наголосив спікер.

Для надання соціальних послуг в кожній громаді здійснюється оцінка потреб.

«Відповідно до оцінки, визначаються потреби мешканців, актуальні пріоритетні вразливі групи населення, а також види послуг, які потрібно розвивати в громаді. Отримані результати використовуються при прийнятті місцевих програм соціально-економічного розвитку», – розповіла директорка Обласного центру соціальних служб Алла Кот.

Також вона додала, що в громадах актуальними є сімейно-орієнтовані послуги, зокрема соціальний супровід родин, які опинились у складних життєвих обставинах, а також інформування та консультування. Роботу з сім’ями та дітьми в області здійснюють 12 центрів соціальних служб (1 обласний та 7 міських) та 36 центрів надання соціальних послуг у громадах.

Пріоритетом залишається і розвиток сімейних форм виховання. Наразі в громадах – 168 прийомних сімей, де виховується 283 дитини, а також 33 дитячі будинки сімейного типу, в яких зростають 247 дітей.

Альтернативною формою влаштування дітей, яка активно розвивається, є патронат над дитиною. Таких родин в області 15.

Читати також: 8 громад Чернігівщини – учасники проєкту ЮНІСЕФ «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату»

Починає свій розвиток для сімей, в яких виховуються діти з інвалідністю, послуга супроводу під час інклюзивного навчання (асистент дитини). Такі послуги вже надаються у Варвинській, Талалаївській та Остерській ТГ.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації