back

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну

26-04-2024 | 14:59

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків. Про стан поводження з ними розповіла сьогодні під час брифінгу в медіацентрі ОВА директорка Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Наталія Грудницька.

Спікерка зазначила, що згадана цифра неточна, адже наразі відсутня відповідна методика обрахунку. Крім того, в прикордонних громадах (приміром, Городнянській, Новгород-Сіверській, Семенівській та Сновській) через постійні обстріли таких відходів додається чи не щодня.

Наразі вони розміщуються на території 21 територіальної громади області.

Алгоритм проведення робіт з обліку, збирання, перевезення, сортування, зберігання, оброблення і утилізації відходів та відповідні повноваження місцевих органів влади визначено у постанові КМУ від 27 вересня 2022 року № 1073. Зокрема, відходи від руйнувань можуть бути використані повторно. Приміром, як сировина для укріплення ґрунтових і лісових доріг, виробництва бетону, щебенево-піщаних сумішей тощо.

«Відходи від руйнувань мають бути розміщені на існуючих полігонах (якщо їхня потужність це дозволяє) або у визначених місцях тимчасового зберігання. Це спеціально обладнані або пристосовані земельні ділянки, де можна зберігати такі відходи протягом періоду воєнного стану та одного року з дня його скасування, – розповіла Наталія Грудницька. – Визначають та формують ці земельні ділянки органи місцевого самоврядування. Вони ж подають відповідний пакет документів з клопотанням до обласної військової адміністрації, яка своїм розпорядження визначає певну земельну ділянку як місце тимчасового зберігання».

На сьогодні, відповідно до звернень місцевих органів самоврядування, в області визначено три місця тимчасового зберігання відходів від руйнувань на території Киселівської (2 ділянки) та Іванівської сільських рад (1 ділянка).

«На жаль, до цього часу Чернігівською міською радою не відведена земельна ділянка для тимчасового зберігання відходів від руйнувань. Але роботи щодо формування такої ділянки розпочаті», – зауважила спікерка.

Демонтаж пошкоджених або зруйнованих будівель проводиться як самостійно сільськими радами, так і за кошти міжнародних організацій.

Так, на сьогодні в рамках Програми розвитку ООН в Україні за фінансової підтримки уряду Японії та Європейського Союзу реалізуються проєкти «Сприяння безпеці людей в Україні шляхом реагування на багатовимірну кризу, спричинену війною» та «Підтримка якнайшвидшого відновлення у місцевостях України, що постраждали від війни».

Ці ініціативи втілюються в декількох областях, в тому числі й на території п’яти громад Чернігівщини – Чернігівської міської, Киїнської, Новобілоуської, Киселівської та Іванівської.

На сьогодні коштом міжнародних організацій розібрано та вивезено на паспортизовані місця видалення відходів та місця тимчасового зберігання відходів від руйнувань майже 22,4 тисячі тонн сміття. Майже завершено такі роботи на території Іванівської ТГ, Киселівської та Киїнської. Новобілоуська громада роботи з демонтажу та вивезення відходів від руйнувань виконала практично в повному обсязі без залучення підрядних організацій ПРООН. У Чернігові роботи поки не розпочаті через відсутність визначеного місця тимчасового зберігання відходів від руйнувань.

Допомагають міжнародні партнери і з необхідною технікою. Так, у межах Програми розвитку ООН за фінансової підтримки уряду Японії та ЄС у квітні шість громад області отримали 17 сміттєвозів, 4 самоскиди та 8 одиниць різної важкої техніки.

Читати також: UNDP передала шістьом громадам Чернігівщини спецтехніку для управління відходами

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації