back

20 багатодітних сімей Чернігівщини цього року можуть отримати нетелей

04-07-2024 | 15:00

Напрями з придбання нетелей для багатодітних сімей, що виховують п’ять і більше дітей (до 18 років) та проживають у сільській місцевості, передбачалися в обласних програмах на Чернігівщині з 2013 року. За цей час тварин отримали 246 багатодітних родин.

Детально про таку підтримку розповів сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олег Крапивний.

У 2021 році була прийнята Комплексна Програма підтримки розвитку агропромислового комплексу Чернігівської області на 2021-2027 роки.

«Згідно програми на 2024 рік виділено 910 тисяч гривень з обласного бюджету, за які передбачено закупити 20 нетелей (по 4 на кожний район) і передати їх багатодітним сім’ям. Кошти розподілені – по 182 тисячі гривень на район», – зазначив спікер.

До речі, нетель — це тільна (тобто вагітна) молода телиця, яка раніше ще не народжувала.

У липні районні адміністрації розпочнуть прийом документів від охочих сімей та розмістять відповідні оголошення.

Серед документів, які мають подати багатодітні сім’ї: заява довільної форми (подає один із членів сім’ї), копії паспортів та ідентифікаційних кодів батьків, копії свідоцтв про народження дітей.

Крім того, місцева рада надає акт обстеження домогосподарства та клопотання про те, щоб передати сім’ї нетель — адже утримання корови вимагає певних умов і ресурсів від сім’ї. Документи розглядаються в порядку черговості та в рамках виділених коштів.

«У разі потреби ми можемо перерозподілити кошти, які не будуть використані в одному районі на інший. Це робиться для того, щоб охопити більше багатодітних сімей та ефективно використати кошти обласного бюджету»,– зауважив Олег Крапивний.

Так, минулого року багатодітним сім’ям передали 14 нетелей, в тому числі завдяки перерозподілу коштів в одному з районів тварин отримали 6 сімей.

Нині на Чернігівщині у сільській місцевості проживають 544 багатодітні сім’ї, що виховують 5 чи більше дітей віком до 18 років.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації