back

Людям з особливими потребами – можливість реалізувати себе

01-10-2009 | 08:56

Як краще реалізовувати право осіб з обмеженими фізичними можливостями на повноцінне життя обговорювали 30 вересня члени координаційної ради у справах осіб з обмеженими фізичними можливостями. Проводила засідання в.о. голови облдержадміністрації Наталія Білоус.

Координаційна рада розглянула шляхи реалізації принципів рівності та повної участі інвалідів у суспільному житті, а також роль держави і суспільства в цілому у здійсненні низки програм соціального захисту осіб з особливими потребами. Мова йшла про забезпечення більш вільного доступу інвалідів до скарбів духовної культури та участі в оглядах, конкурсах самодіяльного мистецтва; про стан виконання заходів щодо забезпечення безперешкодного їх доступу до об’єктів житлового та громадського призначення; про фінансування витрат на навчання інвалідів у вищих навчальних закладах, їх перекваліфікацію та професійну перепідготовку тощо.

На завершення координаційної ради начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації М.Уложенко зазначив, що сьогодні докорінно змінилася політика нашої держави щодо громадян з інвалідністю. Тепер в її основі лежить не соціальне забезпечення, як пасивна функція соціального захисту, а захищеність інвалідів через створення для них у суспільстві відповідних умов та рівних можливостей для реалізації життєвих потреб, здібностей, творчого потенціалу.